Knäckebröd till julbordet!

Har länge velat testa göra eget knäckebröd eftersom jag är en lite knäckeråtta och älskar knäckebröd!Så när jag fick hem senaste hembakat så fanns det ett recept som jag testade!
 
1dl vetemjöl
3/4 dl rågmjöl
½ dl havregryn
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl pumpafrön
½ dl linfrön
½ tsk salt
½ dl olja
2 krm rosmarin (använde torkad)
1 msk sirap
2 dl vatten
 
1.Blanda alla ingredienser med varann förutom vattnet.Blanda.
2.Koka upp vattnet och lägg blandningen i.
3.Dela degen i 2 delar och kavla ut dem på varsin plåt.Min smet blev rätt lös så jag tog hjälp av lite mjöl till utkavlingen.
4.Grädda dem i 160C varm ugn i 60-70 min men efter att halva tiden gått ta ut dem ur ugnen och sporra eller skär dem i önskade bitar.Lägg dem in i ugnen tillbaks tills du haft dem tillräckligt länge där.
(5. Om du vill kan du strö över lite flingsaltsom garnering.)
 
 
 
 

KakaoMYS!

Hej på er här har varit ganska tyst nu en lång stund men oroa er inte jultiden är snart här och då kommer det att dyka upp mycket julbak!Men nu som bäst så sitter jag och avnjuter en kopp med varm kakao och marshmallows i!Hittade faktiskt mini marshmallows i citymarket när jag var och handlade där.Min fina syster kom sedan med iden om att lägg dem att smälta i den varma kakaon och det var en bra ide för det är såå gott!
 
 
Mitt recept på en kopp varm kakao:
  1. Häll mjölk i koppen så det täcker 3/4 av koppen.
  2. Värm den HET i mikron
  3. Blanda i ca 2 rågade tsk (beroende på hur stor koppen är)
  4. Häll i några marshmallows och vänta en stund till de smält en aning och AVNJUT sedan!
 
 

Fullkornsbröd med yoghurt!

Imorgon är det ju farsdag värför inte överraska pappa med lite nybakat bröd!?
Här kommer ett recept som är från tidningen hembakat nr1!
 
Till 2 limpor:
50g jäst
4 dl ljummen mjölk
50g smör smält
2 dl yoghurt
2 tsk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
1 dl vetekli
10-11 dl vetemjöl
 
1.Smula sönder jästbiten och värm mjölken till 37C och blanda i.
2.Tillsätt resten av ingredienserna men lägg lite mjöl i taget.
3.Knåda degen och låt den jäsa i 45min
4.Dela degen i två delar och forma dem till limpor och lägg dem i smörda formar.
5.Nagga dem med en gaffel
6.Låt jäsa ytterligare 40 min.Lägg ugnen på 225C.
7.Grädda brödet i 30 min.
 
 

Kolarutor med vitchoklad och frasigt havrebotten

HEJ!Idag har jag hållit på så här hemma bykat,städet,träffat min kompis,gjort lyxbrunch åt sambon och dessutom bakat kolarutor och bröd!Här kommer receptet på kolarutorna som jag inspirerats från hembakat tidningen nr 06
 
Botten:
75g smält smör
½ dl socker
1½ dl mjöl
2 dl havregryn
½ tsk bakpulver
 
Kolafyllning:
50g smör
1½ dl sirap
1½ dl grädde (som kan kokas)
 
Garnering:
175g valfri choklad-själv använde jag vitchoklad
 
1.Sätt ugnen på 200C
2.Blanda alla ingredienserna till en grynig massa och platta ut i en form(använd en rund form med löstagbara kanter)
 
3.Grädda den i ugnen i 10 min
4.Börja sedan göra kolafyllningen:Smält smöret,blanda i sirapen och grädden och koka så länge tills du kan göra "kulprovet" för mig tog det ca 15min.
 
5.Ta ut bottnet då det är färdigt låt det svalna och bred sedan kolafyllningen ovanpå.
6.Låt stelna en aning i kylen.Smält under tiden chokladen i vattenbad.
7.Bred chokladen ovanpå och ställ in den tillbaks i kylen så den får stelna innan du sen skär den i önskade bitar med en vass kniv.NJUT!
Kan inte förklara hur gott det är och det påminner om något annat gott som jag inte kan komma på!
 

Mitt namn är Cecilia och är en finlandsvensk tjej.Här på min blogg får ni ta del av min stora passion nämligen bakning!Här bakas allt från små praliner till stora maffiga tårtor,sött som salt! Hoppas ni hittar inspiration och en massa goda recept! Något du undrar kontakta då: [email protected]